Povestea Arborelui bâtrân

Povestea arborelui bătrân

Povestea arborelui bătrân scrisă de Shel Silverstein în 1964 a încântat copilăria a numeroși americani și a pus mulți adulți pe gânduri. Povestea descrie parcursul vieții omenești într-o manieră poate prea dură, dar reală.

 

Se spune că a existat odată un arbore bătrân şi maiestuos, cu ramurile întinse spre cer. Când înflorea, fluturi de toate formele şi culorile veneau de pretutindeni şi dansau în jurul lui. Când făcea fructe, păsări din ţări îndepărtate veneau să guste din ele. Ramurile sale arătau ca nişte braţe vânjoase. Era minunat.

Un băieţel obişnuia să vină şi să se joace sub el în fiecare zi, iar copacul s-a obişnuit cu el şi a început să-l iubească. Ceea ce este mare şi bătrân se poate îndrăgosti de ceea ce este mic şi tânăr, cu condiţia să nu fie ataşat de ideea că el este mare, iar celălalt mic. Copacul nu avea această idee, aşa că s-a îndrăgostit de băiat. Egoul încearcă întotdeauna să iubească ceea ce este mai mare decât el. Pentru adevărata iubire, nimic nu este însă mare sau mic. Ea îi îmbrăţişează pe toţi cei de care se apropie.

Aşadar, copacul s-a îndrăgostit de băieţelul care venea în fiecare zi să se joace sub el. Ramurile sale erau foarte înalte, dar el şi le apleca, pentru ca băiatul să le poată atinge pentru a-i mângâia florile şi pentru a-i culege fructele. Iubirea este întotdeauna gata să se încline; egoul, niciodată. Dacă încerci să te apropii de un ego, acesta se va înălţa şi mai mult, devenind atât de rigid încât să nu-l poţi atinge. Ceea ce poate fi atins este considerat a fi mic. Ceea ce nu poate fi atins, cel care stă pe tronul puterii, este considerat a fi mare. Aşadar, ori de câte ori venea copilul, arborele îşi pleca ramurile.

Când micuţul îi mângâia florile, bătrânul copac se simţea cuprins de un val incredibil de fericire. Iubirea este întotdeauna fericită atunci când poate dărui ceva; egoul nu este fericit decât atunci când poate lua ceva de la altcineva. Băiatul a crescut. Uneori, dormea în poala copacului, alteori îi mânca fructele, sau purta o coroană împletită din florile sale. Se simţea atunci de parcă ar fi fost regele junglei. Florile iubirii te fac întotdeauna să te simţi ca un rege, în timp ce ghimpii egoului te fac să te simţi mizerabil.

Văzând cum băiatul poartă o cunună din florile sale, dansând cu ea, copacul se simţea fericit. Îl aproba cu ramurile sale; cânta în bătaia vântului. Băiatul a crescut şi mai mult. A început să se caţere în copac, legănându-se pe ramurile sale. Ori de câte ori se odihnea pe ele, copacul se simţea fericit. Iubirea este întotdeauna fericită atunci când altcineva se poate sprijini de ea; egoul nu este fericit decât atunci când altcineva îl reconfortează…

Timpul a trecut, iar băiatul a început să fie apăsat de alte îndatoriri. Avea ambiţiile lui. Trebuia să îşi treacă examenele, să îşi facă prieteni… De aceea, a început să vină din ce în ce mai rar pe la copac. Acesta îl aştepta însă cu o nerăbdare din ce în ce mai mare, strigându-i din adâncurile sufletului său: „Vino, vino. Te aştept”.

Iubirea îşi aşteaptă întotdeauna obiectul afecţiunii sale. Ea nu este altceva decât o continuă aşteptare. Când băiatul nu venea, copacul se simţea trist. Singura tristeţe pe care o simte iubirea este aceea de a nu se putea împărtăşi cu altcineva, de a nu se putea dărui. Atunci când se poate dărui în totalitate, iubirea este fericită. Băiatul a crescut şi mai mult, iar zilele în care trecea pe la copac au devenit din ce în ce mai rare. Toţi cei care cresc în lumea ambiţiilor îşi găsesc din ce în ce mai puţin timp pentru iubire. Băiatul a devenit ambiţios şi prins în afacerile sale lumeşti. „Ce copac? De ce ar trebui să-l vizitez?”

Într-o zi, pe când trecea prin apropiere, copacul l-a strigat: „Ascultă! Te aştept în fiecare zi, dar tu nu mai vii pe la mine”. Băiatul i-a răspuns: „Ce poţi să-mi oferi, ca să trec să te văd? Eu îmi doresc bani”. Egoul este întotdeauna motivat: „Ce poţi să-mi oferi pentru ca să vin la tine? Aş putea veni, dar numai dacă ai ceva de oferit. Altfel, nu văd de ce aş face-o”. Egoul are întotdeauna un scop. Iubirea nu are nici un scop. Ea reprezintă propria sa răsplată.

Uimit, copacul i-a spus băiatului: „Nu vei mai veni decât dacă îţi voi oferi ceva? Îţi ofer tot ceea ce am”. Iubirea nu ţine niciodată nimic pentru ea. Egoul o face, dar iubirea se dăruieşte necondiţionat. „Din păcate, nu am bani. Aceasta este o invenţie a oamenilor. Noi, copacii, nu avem bani. În schimb, suntem fericiţi. Crengile noastre se umplu de flori, apoi de fructe. Umbra noastră îi răcoreşte pe cei încălziţi. Când bate vântul, dansăm şi cântăm. Deşi nu avem bani, păsărelele se cuibăresc pe ramurile noastre şi ciripesc vesele. Dacă ne-am implica şi noi în afaceri financiare, am deveni la fel de înrăiţi şi de nefericiţi ca voi, oamenii, care sunteţi nevoiţi să staţi prin temple şi să ascultaţi predici despre iubire şi despre pace. Noi nu avem nevoie de predici, căci trăim tot timpul aceste stări. Nu, noi nu avem nevoie de bani”.

Băiatul i-a spus: „Atunci, de ce să vin la tine? Nu am de gând să merg decât acolo unde pot obţine bani. Am nevoie de bani”. Egoul cere întotdeauna bani, căci banii înseamnă putere, iar aceasta este cea mai mare nevoie a sa. Copacul s-a gândit mult, după care a spus: „Atunci, culege-mi fructele şi vinde-le. În felul acesta, vei obţine bani”. Băiatul s-a luminat imediat la faţă. S-a urcat în copac şi a cules toate fructele copacului, chiar şi pe cele necoapte. În graba sa, i-a rupt crengile şi i-a scuturat frunzele, dar copacul s-a simţit din nou fericit. Iubirea se bucură chiar şi atunci când este lovită. Egoul nu este cu adevărat fericit nici măcar atunci când obţine ceva. El nu poate simţi decât nefericire.

Băiatul nu şi-a dat nici măcar osteneala să-i mulţumească arborelui, dar acestuia nu-i păsa. Adevărata sa mulţumire s-a produs atunci când acesta a acceptat oferta sa de a-i culege fructele, pentru a obţine bani în schimbul lor. Băiatul nu s-a mai întors multă vreme. Acum avea bani şi era foarte ocupat să obţină cu ajutorul lor încă şi mai mulţi bani. A uitat cu totul de copac, şi astfel au trecut anii. Copacul era trist. Tânjea după întoarcerea băiatului, la fel ca o mamă cu sânii plini de lapte, dar care şi-a pierdut copilul. Întreaga sa fiinţă tânjeşte după copilul pierdut, pentru a-l strânge la piept şi a se uşura. Cam la fel tânjea şi copacul nostru. Întreaga sa fiinţă era în agonie.

După mulţi ani, băiatul, devenit între timp adult, s-a întors la copac. Acesta i-a spus: „Vino la mine. Vino şi îmbrăţişează-mă”. Bărbatul i-a răspuns: „Termină cu prostiile. Făceam asemenea lucruri pe vremea când eram un copil fără minte”. Egoul consideră iubirea un lucru prostesc, o fantezie copilărească. Copacul a insistat: „Vino, mângâie-mi crengile. Dansează cu mine”.

Bărbatul i-a răspuns: „Termină cu flecăreala asta stupidă! Acum doresc să-mi construiesc o casă. Îmi poţi oferi o casă?” Copacul a exclamat: „O casă? Bine, dar eu trăiesc fără să stau într-o casă”. Singurii care trăiesc în case sunt oamenii. Toate celelalte creaturi trăiesc liber, în natură. Cât despre oameni, cu cât casa în care trăiesc este mai mare, cu atât mai mici par în interiorul ei.

„Noi nu trăim în case, dar uite ce îţi propun: îmi poţi tăia crengile, pentru a-ţi construi o casă cu ajutorul lor”. Fără să mai piardă timpul, bărbatul a luat un topor şi i-a tăiat crengile copacului. Din acesta a rămas acum doar trunchiul, dar el era foarte fericit. Iubirea este fericită chiar şi atunci când îi sunt tăiate membrele de către cel iubit. Iubirea nu ştie decât să dăruiască. Ea este întotdeauna pregătită să se ofere în întregime. Bărbatul a plecat, fără să-şi mai dea osteneala să arunce în urmă măcar o privire. Şi-a construit casa visată, iar anii au trecut din nou.

Copacul, devenit acum un simplu trunchi fără crengi, a continuat să-l aştepte. Ar fi vrut să îl strige, dar nu mai avea ramuri şi frunze care să poată cânta în bătaia vântului. Vânturile continuau să bată, dar el nu mai putea scoate nici un sunet. Cu un efort suprem, sufletul său a reuşit să rostească o ultimă chemare: „Vino, vino, iubitul meu”.

Timpul a trecut, iar bărbatul a îmbătrânit. Odată, se afla prin apropiere, aşa că a venit şi s-a aşezat sub copac. Acesta l-a întrebat: „Ce mai pot face pentru tine? Ai venit după foarte, foarte mult timp”. Bătrânul i-a răspuns: „Ce poţi face pentru mine? Aş vrea să ajung într-o ţară îndepărtată, să câştig şi mai mulţi bani. Pentru asta, am nevoie de o barcă”. Fericit, copacul i-a spus: „Taie-mi trunchiul şi fă-ţi o barcă din el.. Aş fi extrem de fericit să devin barca ta şi să te ajut să mergi astfel în ţara aceea îndepărtată, pentru a câştiga mai mulţi bani. Dar, te rog, ai grijă de tine şi întoarce-te cât mai repede. Voi aştepta de-a pururi întoarcerea ta”.

Omul a adus un ferăstrău, a tăiat trunchiul copacului, şi-a făcut o barcă din el şi a plecat. Acum, din copac nu a mai rămas decât rădăcina, dar el a continuat să aştepte cu răbdare întoarcerea celui iubit. A aşteptat mereu şi mereu, conştient însă că nu mai avea nimic de oferit. Poate că bărbatul nu se va mai întoarce niciodată. Egoul nu se duce decât acolo unde are ceva de câştigat.

Odată, m-am aşezat lângă ciot. Acesta mi-a şoptit: „Am un prieten care a plecat departe şi nu s-a mai întors. Mă tem să nu se fi înecat, sau să nu se fi rătăcit. Poate că s-a pierdut în ţara aceea îndepărtată. Poate că nici măcar nu mai este în viaţă. O, cât mi-aş dori să aflu veşti de la el! Mă apropii de sfârşitul vieţii, aşa că tot ce mi-aş mai dori ar fi să aflu veşti despre el. Atunci aş muri liniştit. Dar ştiu că nu ar mai veni nici dacă mi-ar auzi strigătul, căci nu mai am nimic să-i ofer, iar el nu înţelege decât acest limbaj”. Egoul nu înţelege decât limbajul acceptării. Iubirea vorbeşte limbajul dăruirii.

Sursă-ayek
Please follow and like us:
20

45 Comments

 1. It’s remarkable designed for me to have a site, which is helpful designed for my knowledge.
  thanks admin

 2. all the time i used to read smaller articles or reviews which also clear their motive, and that
  is also happening with this post which I am reading at this time.

 3. I will right away seize your rss as I can’t in finding your
  e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you have any?
  Kindly allow me realize so that I may subscribe. Thanks.

 4. Yesterday, while I was at work, my cousin stole my apple ipad and tested to see if it can survive
  a 30 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she
  has 83 views. I know this is totally off topic
  but I had to share it with someone!

 5. I was recommended this blog via my cousin. I’m no longer
  sure whether this post is written by him as nobody else
  know such specified about my difficulty. You’re incredible!
  Thanks!

 6. We stumbled over here by a different website and
  thought I may as well check things out. I like what I
  see so now i am following you. Look forward to going over your web page again.

 7. Hi there, I enjoy reading all of your article post.
  I like to write a little comment to support
  you.

 8. Hi there, You have done an excellent job. I’ll certainly digg it and personally suggest
  to my friends. I am confident they’ll be benefited from this website.

 9. Hi there! Do you know if they make any plugins to protect against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any
  suggestions?

 10. Hello I am so delighted I found your website, I really found you by mistake, while I was
  looking on Bing for something else, Anyhow I am here now
  and would just like to say cheers for a fantastic post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design),
  I don’t have time to read through it all at the minute but I have bookmarked it and
  also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to
  read more, Please do keep up the superb work.

 11. Hello! This post couldn’t be written any better!
  Reading through this post reminds me of my old room mate!
  He always kept talking about this. I will forward this article to him.
  Fairly certain he will have a good read. Thanks for sharing!

 12. I was curious if you ever thought of changing the layout of your blog?

  Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little
  more in the way of content so people could connect with it better.

  Youve got an awful lot of text for only having 1 or
  2 pictures. Maybe you could space it out better?

 13. If you want to increase your knowledge just keep visiting this site and be
  updated with the hottest news posted here.

 14. If some one needs to be updated with most up-to-date technologies
  therefore he must be pay a quick visit this site and be up to date
  every day.

 15. After checking out a few of the blog articles on your web site, I
  truly appreciate your way of blogging. I book marked it to my bookmark site list and
  will be checking back soon. Please check out my web site as well and let
  me know your opinion.

 16. Hello to every , for the reason that I am actually keen of reading this weblog’s post to be updated on a regular
  basis. It contains pleasant information.

 17. Hello there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that
  would be okay. I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new updates.

 18. Hi there exceptional website! Does running a blog such as this require a
  lot of work? I’ve no understanding of coding however I was hoping to
  start my own blog in the near future. Anyway, should you have any suggestions or
  techniques for new blog owners please share. I understand this is off subject nevertheless I just had
  to ask. Many thanks!

 19. Thank you for the auspicious writeup. It actually was once a leisure account it.
  Glance complex to more brought agreeable from you! However,
  how can we keep up a correspondence?

 20. I think what you said was actually very reasonable. However,
  consider this, suppose you added a little content?
  I am not saying your content isn’t good., but what if you added
  a post title that grabbed a person’s attention? I mean Povestea Arborelui bâtrân | Rubinul Iubirii is
  a little plain. You should peek at Yahoo’s home page and watch how they write news headlines
  to get people interested. You might add a video or a
  pic or two to grab people interested about everything’ve got to say.
  In my opinion, it could make your blog a little
  livelier.

 21. I really like your blog.. very nice colors & theme.
  Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz respond as I’m looking to design my own blog and would
  like to find out where u got this from. appreciate it

 22. Hello There. I found your blog the use of msn. That is an extremely smartly written article.
  I’ll make sure to bookmark it and come back to learn extra of your useful info.
  Thanks for the post. I’ll certainly comeback.

 23. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have really enjoyed surfing around your blog posts.
  In any case I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon! natalielise pof

 24. Howdy! Would you mind if I share your blog with my myspace group?
  There’s a lot of people that I think would really appreciate your content.
  Please let me know. Cheers

 25. Good day very nice web site!! Guy .. Beautiful ..
  Wonderful .. I will bookmark your web site and take the feeds additionally?
  I’m happy to seek out numerous helpful information here in the put up, we need
  work out extra strategies in this regard, thank you for sharing.
  . . . . .

 26. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to more added agreeable from you! By the way, how
  can we communicate?

 27. Hey There. I discovered your weblog the use of msn. That is a really smartly written article.
  I will be sure to bookmark it and return to read extra of your useful
  information. Thanks for the post. I’ll definitely comeback.

 28. I love what you guys are up too. This sort of clever work and coverage!
  Keep up the fantastic works guys I’ve added you guys to my personal blogroll.

 29. First off I would like to say wonderful blog! I had a quick question which I’d like
  to ask if you do not mind. I was curious to find
  out how you center yourself and clear your head before writing.
  I’ve had a difficult time clearing my thoughts in getting my thoughts
  out there. I truly do enjoy writing however it just seems like the
  first 10 to 15 minutes are wasted simply just trying to
  figure out how to begin. Any ideas or hints? Kudos! pof natalielise

 30. Because the admin of this web page is working, no question very shortly it will be well-known, due to its feature contents.

 31. When I originally left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added-
  checkbox and from now on every time a comment is added I recieve 4 emails with the exact same comment.

  Perhaps there is a means you can remove me from that service?
  Appreciate it!

 32. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a co-worker who has been doing a
  little homework on this. And he in fact ordered me lunch because I found it for him…
  lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending some time to discuss this matter here on your web site.
  natalielise pof

 33. This is really interesting, You are a very skilled blogger.
  I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your excellent post.
  Also, I have shared your web site in my social networks!

 34. Please let me know if you’re looking for a article author for your site.
  You have some really good posts and I feel I would be a good
  asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like
  to write some content for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please send me an e-mail if interested. Kudos!

 35. This is really interesting, You are a very skilled blogger.
  I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your
  fantastic post. Also, I’ve shared your website in my social networks!

 36. Thankfulness to my father who stated to me regarding
  this webpage, this web site is actually remarkable.

 37. Wow! This blog looks just like my old one! It’s on a entirely different subject but
  it has pretty much the same layout and design. Great choice of colors!

Trackback 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

TrackBack URL

http://rubinuliubirii.com/781-2/trackback/

PAGE TOP

Enjoy this blog? Please spread the word :)