Iertarea. Detașarea de trecut.

Detasarea de trecut. Iertarea

Eliberează-te de trecut

Foarte mulți oameni îmi spun că nu se pot bucura din cauza unor evenimente care s-au petrecut în trecut. Ei nu au făcut ceva ce ar fi trebuit să facă, sau au greşit într-un fel sau altul, motiv pentru care nu se pot bucura plenar de viață în prezent. Alții nu mai au ceva ce au avut în trecut, iar acest lucru continuă să le lipsească, sau au fost răniți în trecut şi nu mai pot accepta iubirea în prezent.

Pornind de la evenimentul neplăcut din trecut, aceşti oameni fac tot ce le stă în puteri pentru a prelungi la nesfârşit neplăcerea acelui moment. Dacă au comis în trecut o greşealâ ei se asigură că vor rămâne de-a pururi nişte oameni,,răi.” Invers, dacă altcineva a greşit în trecut față de ei, au grijă să dea vina pe el pentru toate relele ulterioare din viața lor.

Din cauza mâniei provocate de o situație din trecut, devin excesivi de critici şi nu mai sunt dispuşi să ierte pe nimeni. Dacă au fost tratați cu nepăsare în trecut, au grijă să nu uite şi să nu ierte.

Exemple;

 • ,,Nu mă pot bucura de viața mea actuală deoarece când eram în liceu nu am fost invitată de niciun băiat la balul de absolvire.”
 • ,,Nu m-am descurcat deloc la prima mea audiție. De atunci, nu mai suport să mă duc la nicio audiție, întrucât nu vreau să mă mai fac de râs.”
 • ,,Nu-mi pot trăi plenar viața din cauza divorțului care sa petrecut cu mult timp în urmă.”
 • ,,De când am fost înşelată, mințită de fostul iubit şi trădată în iubire nu mai am încredere în bărbați şi sentimente.”
 • ,,De când m-a rănit observația unei persoane, nu mai am încredere în nimeni.”
 • ,,De când sa făcut o glumă proastă și jignitoare, umilitoare la adresa mea în timpul liceului, nu pot ierta aceea persoană.”
 • ,,De când o persoană sa răzbunat pe mine și această razbunare a durut îngrozitor și am avut mult de suferit, nu pot să o iert.”
 • ,,De când prietena mea cea mai bună mi-a divulgat secretele altora, nu mai am încredere în prietenie, şi nu î-mi mai fac prietene niciodată.”
 • ,,Am furat cândva un obiect. De atunci, simt nevoia să mă pedepsesc încontinuu.”
 • ,,Nimic nu îmi reuşeşte în viață, întrucât am crescut în sărăcie.”

Noi refuzăm adeseori să aceptăm că această cramponare de trecut-indiferent cât de îngrozitor a fost evenimentul din viața noastră – NU FACE DECÂT SĂ NE RĂNEASCĂ ÎN CONTINUARE PE NOI. ,,Celorlalți” nu le pasă cu adevărat. De regulă, ei nici măcar nu au idee despre ce se întâmplă în mintea noastră. Refuzând să trăim din plin în momentul prezent, noi ne rănim singuri.

Trecutul nu mai există, iar ceea ce a fost nu mai poate fi schimbat. Momentul prezent este singurul pe care îl putem experimenta. Atunci când ne plângem de un eveniment din trecut, noi experimentăm această amintire în momentul prezent, pierzând astfel din vedere experiența pe care o trăim în clipa de față.

Exercițiu: Eliberarea de trecut

Scopul acestui exercițiu este de a te elibera de ataşamentul emoțional față de evenimentele din trecut. Lăsa-ți amintirile să fie exact ceea ce sunt: nişte simple amintiri.

Dacă te gândeşti la hainele pe care le-ai purtat în clasa a treia, de regulă nu simți niciun ataşament emoțional. Această amintire nu este altceva decât o amintire banală.

La fel ar trebui să se petreacă lucrurile şi cu celelalte evenimente din trecut. Dacă te vei elibera de ele, îți vei putea folosi întreaga putere mentală pentru a te bucura de momentul prezent, creându-ți un viitor mai bun.

Enumeră pe o foaie de hârtie toate amintirile de care doreşti să te detaşezi. Cât de tare îți doreşti acest lucru? Remarcă reacțiile tale. Ce trebuie să faci pentru a te elibera de ataşamentele emoționale față de aceste amintiri? Cât de intens îți propui acest lucru? Care este nivelul tău de rezistență?

Iertarea

Pasul următor este iertarea. Iertarea de sine şi Iertarea celorlanți oameni ne eliberează de trecut.Cursul de miracole afirmă în repetate rânduri că iertarea este răspunsul la aproape toate problemele noastre. Într-adevăr, ori de câte ori ne simțim blocați, putem fi siguri că trebuie să iertăm ceva sau pe cineva.

Dacă nu ne putem bucura în totalitate de momentul prezent, înseamnă că ne cramponăm de un eveniment sau de o emoție din trecut. Poate fi vorba de un regret, de tristețe, de teamă, de o rană sufletească, de vinovăție, de o acuzație, de un resentiment, de mânie sau chiar de dorința de a ne răzbuna. Fiecare din aceste stări de spirit se datorează incapacității noastre de a ierta, de a ne detaşa de trecut şi de a ne reintegra în momentul prezent.

Iubirea este întotdeauna răspunsul care poate vindeca orice, iar cea mai directă cale către iubire este iertarea. Iertarea dizolvă toate resentimentele. Ea poate fi abordată pe mai multe căi.

Exercițiu: Dizolvarea resetimentelor

Există un exercițiu de dizolvare a resentimentelor pe care le-am citit în cartea lui Emmet Fox şi care funcționează de fiecare dată. În acest scop, aşeazăte confortabil, cu ochii închişi şi relasează-ți mintea şi corpul. Imaginează-ți apoi că stai într-un teatru întunecat. Singurul lucru luminat este scena din fața ta, pe care se află persoana față de care simți cele mai profunde resentimente. Poate fi vorba de o persoană din trecut sau din prezent, vie sau moartă, nu contează.

Dacă poți vizualiza clar persoana, imaginează-ți că i se întâmplă ceva bun, ceva la care ține foarte mult. Imaginează-ți că zâmbeşte şi se simte fericită. Susține această imagine timp de câteva minute, apoi las-o să se dizolve. Probabil nu o să reuşeşti de prima dată vizualizarea persoanei căruia vrei să-i ceri iertare, încearcă de mai multe ori depinde de fiecare persoană în parte cât de afectat este și cât de bine stă la capitolul vizualizare.

Al doilea pas. După ce persoana părăseşte scena, urcă-te tu însuți acolo. Stai în lumina reflectoarelor şi imaginează-ți că ți se întâmplă tot felul de lucruri bune. Zâmbeşte şi simte starea de fericire care te invadează. Urmăreşte să integrezi întreaga umanitate în această stare de fericire şi de abundență interioară pe care o simți.

Exercițiul de mai sus dizolvă norii întunecați ai resentimentelor pe care îi purtăm cu toții în noi. Nu întâmplător, multor oameni li se pare forte dificil de făcut. Te asigur însă că de fiecare dată când îl vei aplica, la sfârşitul lui te vei simți un alt om.

Practică-l cel puțin o dată pe lună şi obseră cât de usurat te simți la final.

Exercițiu: Eliberarea dorinței de răzbunate

Toți practicanții aflați pe o cale spirituală cunosc importanța iertării. Mulți oameni mai trebuie să facă însă un pas înaintea de a putea ierta în totalitate.

Uneori, copilul din tine simte nevoia să se răzbune înainte de a se simți liber să ierte. În astfel de cazuri recomand acest exercițiu:

Aşează-te într-o poziție confortabilă, cu ochii închişi. Gândeşte-te la cineva pe care îți vine foarte greu să îl ierți. Ce ai dori să-i faci? Ce ar trebui să facă el pentru a se bucura de iertarea ta? Imaginează-ți că acest lucru se întâmplă chiar acum. Intră cât mai mult în detalii. Cât doreşti să sufere şi să faci penitență?

După ce ai terminat, revino la starea normală şi gândeşte-te că dorința ta de răzbunare a fost satisfăcută. De regulă, cei mai mulți dintre oameni se simt uşurați în acest moment, aşa că se pot gândi în linişte la iertare. Pe de altă parte, nu se recomandă să practici zilnic acest exercițiu. Este suficient să il practici o singură dată, pentru a scăpa o dată pentru totdeauna de dorința de răzbunare.

Exercițiu: Iertarea

În sfârşit, eşti pregătit să ierți. Dacă este posibil, practică următorul exercițiu alături de un partener.

Daca eşti singur, practică-l cu voce tare.

Aşează-te într-o poziție confortabilă, cu ochii închişi, şi spune: ,,Persosna pe care doresc să o iert este————-.Te iert pentru—————.”

Repetă de mai multe ori această frază, schimbând de fiecare dată numele persoanei. Poți de asemenea să o repeți de mai multe ori în cazul aceleaşi persoane, mai ales dacă ai foarte multe lucruri pentru care să îl ierți. Dacă lucrezi alături de un partener, roagă-l să îți spună cu voce tare (ca şi cum ar fi persoana pe care o ierți): ,,Îți mulțumesc. Acum te eliberez.”

Dacă nu lucrezi alături de un partener, imaginează-ți că persoana care o ierți îți spune acest lucru. Practică acest exercițiu timp de cel puțin cinci sau zece minute. Cercetează-ți cu atenție inima, pentru a descoperi toate nedreptățile care ți s-au făcut. În final, eliberează-te de ele.

Dacă simți că te-ai eliberat de indeajuns de mult de resentimentele față de alte persoane, îndreaptă-ți în continuare atenția asupra ta. Spune-ți cu voce tare: ,,Mă iert pe mine pentru——-”.Practică şi această etapă timp de cel puțin cinci minute.

Aceste exerciții sunt foarte puternice şi merită  să fie practicate cel puțin o dată pe săptămânâ, pentru a elimina cât mai multe resentimente. Este uşor să te detaşezi de unele experiențe, în timp ce pentru altele trebuie să lucrezi foarte mult. Dacă vei persevera însă, va veni cu siguranță o zi în care te vei simți eliberat complet.

Exercițiu:Vizualizarea

Şi iată un alt exercițiu pe care ți-l recomand cu tărie. Dacă este posibil, roagă pe cineva să îți citească rândurile care urmează, sau înregistreaza-te pe un reportofon, telefon şi ascultă-le.

Începând prin a te vizualiza pe tine pe vremea când erai copil în vârstă de cinci sau şase ani.

Priveşte acest copil în ochi. Remarcă aspirația lui şi constată că el nu aceptă decât un singur lucru de la tine: să îl iubeşti. De aceea, deschide-ți larg brațele şi îmbrățişează-l la piept cu multă iubire şi gingăşie. Spunei cât de mult ții la el. Laudă-l şi spune-i că este normal să greşească din când în când, întrucât numai aşa va putea învăța.

Promitve-i că vei fi alături de el orice s-ar întâmpla. În continuare, micșorează dimensiunile acestui copil până când devine suficient de mic pentru a-ți încăpea în palmă. Plasează această imagine în inima ta, astfel încât ori de câte ori vei privi în jos, să poți vedea micuța lui făță uitându-se în sus la tine și să îi poți dărui întreaga ta iubire.

Vizualizează-ți apoi mama sub forma unei fetițe de patru ani sau cinci ani, speriată și căutând iubirea fără să știe unde o poate găsi. Ia în brațe această fetiță și strânge-o la piept. Spunei cât de mult o iubești. Promite-i că vei fi întotdeauna alături de ea orice s-ar întâmpla. Când se mai liniștește și când începe să se simtă în siguranță, micșorează-i și ei dimensiunile și așeaz-o și pe ea în inima ta, alături de copilul din tine. Lasă-i pe cei doi să se împrietenească și să se bucure unul de compania celuilalt.

În continuare, vizualizează-ți tatăl sub forma unui copilaș de trei sau patru ani, speriat și plângând, aflat în continuarea iubirii. Vizualizează lacrimile care se rostogolesc pe fața lui, care nu știe încotro să se întoarcă. De-acum te-ai familiarizat cu măngâierea copiilor mici. De aceea, ia în brațele tale pe cel de-al treilea copilaș și strânge-l tare la piept. Liniștește-l si mângâie-l. Spune-i cat de mult îl iubești și că vei fi întotdeauna alături de el.

Când lacrimile i se usucă de pe față și constați că băiețelul s-a liniștit, micșorează-i dimensiunile și asează-l în inima ta. Lasă-i pe cei trei copii să se joace împreună și iubește-i pe toți în egală măsură.

În inima ta există atât de multă iubire încât ai putea să vindeci cu ea întreaga planetă. Deocamdată, folosește-ți această iubire pentru a te vindeca pe tine. Începe prin a conștientiza o lumină caldă și blândă care strălucește în inima ta. Lasă această senzație să îți schimbe felul în care gândești și în care vorbești despre tine.

Citeste: Exercițiu: Eliberarea de nevoie

Afirmație pentru iertare

În infinitatea vieții mele, totul este perfect integral și desăvârșit.

Schimbarea este legea naturală a vieții mele.

De aceea, mă bucur de orice schimbare din viața mea.

Îmi doresc să mă schimb.

Îmi propun să îmi schimb felul de a gândi.

Cuvintele pe care le folosesc.

Trec ușor și cu bucurie la noua mea viață.

Este mult mai ușor să mă iert, decât am crezut.

Iertarea mă face să mă simt senin și ușurat.

În această stare de bucurie, învăt să mă iubesc.

Din ce în ce mai mult pe mine însumi.

Cu cât mă eliberez de mai multe resentimente.

Cu atât mai mare devine iubirea pe care o pot manifesta.

Schimbarea gândurilor mele mă face să mă simt bine.

În această zi, optez pentru a experimenta starea de plăcere.

Totul este perfect în lumea mea.

Louise L. Hay

Please follow and like us:
20

22 Comments

 1. Wow that was odd. I just wrote an extremely long comment but
  after I clicked submit my comment didn’t show up.
  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyhow,
  just wanted to say superb blog!

 2. Aw, this was an extremely nice post. Spending
  some time and actual effort to generate a great article… but what can I say… I put things off a whole lot and never manage to
  get anything done.

 3. Hi there all, here every one is sharing these kinds of knowledge,
  so it’s nice to read this blog, and I used to pay a quick visit this blog daily.

 4. I’m more than happy to find this site. I want to to thank you for
  your time due to this wonderful read!! I definitely appreciated every part of it and
  i also have you book-marked to check out new things in your blog.

 5. It is actually a nice and helpful piece of info. I’m glad that you shared this useful
  information with us. Please keep us up to date like this.
  Thank you for sharing.

 6. What’s up i am kavin, its my first occasion to commenting anywhere, when i read this article i thought i could also make comment due to this sensible paragraph.

 7. Hurrah! In the end I got a web site from where I be able to actually take useful information regarding my study and knowledge.

 8. I’m not sure exactly why but this website is loading extremely slow for me.
  Is anyone else having this problem or is it a problem on my end?
  I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 9. I go to see everyday some web sites and websites to read articles or reviews, but this website
  presents feature based articles.

 10. Your way of describing everything in this piece of writing is genuinely pleasant, all
  can easily understand it, Thanks a lot.

 11. Amazing blog! Is your theme custom made or did you download it
  from somewhere? A theme like yours with a few simple adjustements would really make my blog jump
  out. Please let me know where you got your
  design. Bless you

 12. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community.

  Your web site provided us with valuable info
  to work on. You’ve done an impressive job and our entire community will be thankful to
  you.

 13. Excellent post. I was checking continuously this blog and I am impressed!
  Very helpful info specifically the last part 🙂 I care for such info a lot.
  I was looking for this particular information for a long time.
  Thank you and best of luck.

 14. I for all time emailed this weblog post page to all my contacts,
  since if like to read it after that my links will too.

 15. I am sure this paragraph has touched all the internet
  people, its really really fastidious piece of writing on building
  up new weblog.

 16. Your style is really unique compared to other people I’ve read stuff from.
  Thank you for posting when you’ve got the opportunity, Guess I will
  just book mark this web site.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

TrackBack URL

http://rubinuliubirii.com/833-2/trackback/

PAGE TOP

Enjoy this blog? Please spread the word :)