Cultivarea stării de pace interioară

De multe ori , noi punem un preț mai mare pe anticiparea şi pe control decât pe pacea interioară. Adeseori, ni se pare mai important să anticipăm că în momentul următor ne vom simți mizerabili şi să trăim apoi satisfacția de a fi avut dreptate, decât să fim fericiți în momentul prezent. Într-un fel, este o încercare de a ne proteja pe noi înşine. Din păcate, ea este complet nesănătoasă, dând naştere unui scurtcircuit care conduce la o stare de confuzie între plăcere şi durere.

Foarte mulți oameni cred că temerile din trecut pot anticipa cu succes temerile din viitor. Consecința acestui mod de a gândi este ca noi ne petrecem cea mai mare parte a timpului facându-ne griji atât în legătură cu trecutul cât şi cu viitorul lor, creând astfel un cerc vicios al fricii, care nu mai lasă aproape niciun spațiu iubirii şi bucuriei din prezent.

Noi ne putem alege propria realitate. Dat fiind că voința noastră este liberă, noi putem opta pentru a vedea şi pentru a înțelege adevărul. Putem experimenta astfel adevărul realității noastre, care este Iubirea. În acest scop, noi trebuie să refuzăm  în fiecare clipă să ne lasăm limitați de trecut şi de viitorul nostru, de teamă şi de realitățile îndoielnice pe care le-a adoptat cultura noastră.

Dat fiind că mințile noastre nu au limite, ele sunt unite. De fapt, singurele limite ale lor sunt cele pe care ni le impunem noi înşine. Atâta timp cât vom continua să prețuim trecutul plin de teamă, noi ne vom limita mintea şi ne vom raporta la acest trecut ca la realitatea noastră. În consecință, mintea noastră se va obijnui să privească cu teamă viitorul şi va fi incapabilă să se bucure în pace de momentul prezent.

Ori de câte ori folosim expresii precum,,nu pot” sau ,,este imposibil”, noi ne autoimpunem limitele propriului nostru trecut plin de teamă.

Dacă ne stabilim ca unic scop în viață cultivarea stării de pace interioară, aceasta devine pentru noi cea mai puternică forță motivațională. Daca dorim să ne bucurăm cu adevărat de starea de pace interioară, noi trebuie mai întâi să ne propunem cu perseverență acest obiectiv, considerându-l unicul şi cel mai important scop în viața noastră. Din păcate, marea majoritate a oamenilor nu îşi propun un scop unic, ci jonglează cu tot felul de obiective mai mult sau mai puțin importante. În acest fel, mintea noastră îşi pierde focalizarea şi favorizăm conflictele interioare.

Pentru a putea înțelege mai bine, unicitatea scopului în viață poate fi comparată cu unicitatea scopului pe care l-am avea dacă am fi pe punctul de a ne îneca în ocean. Daca ne-am afla în această situație, singurul lucru care ne-ar mai interesa ar fi să rămânem la suprafața apei, astfel încât sa putem respira.

Dacă ne-am propune drept unic scop în viață obținerea stării de pace interioară, iertarea devine inevitabilă unica noastră funcție. Ea reprezintă singurul vehicul pe care îl putem folosi pentru a corecta percepțiile noastre greşite şi pentru a scăpa de teamă. Pe scurt, a IERTA înseamnă a te detaşa.

  • Primul pas pe care trebuie să îl facem pentru a ne transforma mintea constă aşadar în adoptarea unui scop unic în viață:acela de a cultiva starea de pace interioară. Acest scop echivalează cu gândul la noi înşine din perspectiva împlinirii, nu a egoismului.
  • Al doilea pas pe care trebuie să îl facem este IERTAREA.

Foarte mulți oameni devin frustrați întrucât fac greşeala să înceapă cu încercarea de a-şi iubi semenii înainte de a învăța ce înseamnă starea de pace interioară. În lumina valorilor şi experiențelor distorsionate din trecutul lor, unii oameni li se par pur şi simplu de neiubit. Din cauza percepției greşite a comportamentului acestora, lor le este foarte greu să îi iubească.

Dacă ne-am propus ca unic scop în viață obținerea şi cultivarea stării de pace interioară, noi putem trece la cel de-al doilea pas, iertarea, optând pentru a-i considera pe ceilalți oameni nişte expresii ale Iubirii. Din această perspectivă, oamenii care se tem ne apar ca nişte expresii ale Iubirii ce ne invocă ajutorul. Pornind de la această nouă perspectivă, devine mult mai uşor să îi iubeşti şi să îi accepți pe ceilalți oameni, experimentând în acelaşi timp starea de pace interioară.

Ceilalți oameni nu trebuie să se schimbe pentru ca noi să putem experimenta starea de pace interioară.

Please follow and like us:
20

Comments are closed.

PAGE TOP

Enjoy this blog? Please spread the word :)