Relațiile noastre

Viața nu poate fi concepută în afara relațiilor. Noi ne aflăm într-o relație cu tot ceea ce există. De pildă în clipa de față tu te afli în relație cu mine, cu blogul meu și cu ideile mele.

Relațiile tale cu obiectele, cu alimentele, cu vremea, cu transportul și cu ceilalți oameni reflectă în totalitate relația pe care o ai cu tine însuți. La rândul ei, această relație este puternic influențată de relațiile pe care le-ai avut în copilărie cu adulți din jurul tău.

Felul în care reacționezi la ora actuală față de tine însuți, deopotrivă într-un sens pozitiv și negativ, depinde în mare măsură de felul cum au reacționat adulții față de tine pe vremea când erai doar un copil.

Gândește-te pentru o clipă la cuvintele pe care le folosești atunci când te critici singur. Nu cumva sunt aceleași cuvinte pe care le foloseau părinții tăi atunci când te certau?

Ce cuvinte foloseau aceștea atunci când te lăudau? Personal, sunt absolut convinsă că, atunci când te lauzi singur, folosești exact aceleași cuvinte, sau încă nu îți dai seama de asemănarea lor.

Poate că părinții tăi nu te-au lăudat niciodată, astfel încât nu ai idee cum să faci acest lucru acum. Probabil crezi că nu ai motive pentru care te-ai putea lăuda.

Părinții nu trebuie niciodată condamnați, întrucât suntem cu toții victimele altor victime. Părinții tăi nu te-au putut învăța decât ceea ce știau la rândul lor.

Sandra Ray, terapeuta care a făcut atâtea miracole în domeniul relațiilor, afirmă că ,,Orice relație majoră din viața noastră reflectă relația pe care am avut-o în copilărie cu părinții noștri”. Ea susține de asemenea că până când nu ne vom elibera de această relație, noi nu vom fi niciodată liberi să ne creăm relațile pe care ni le dorim.

Toate relațiile noastre reprezintă o oglindă a propriei noastre ființe. Noi atragem întotdeauna oameni cu care ne asemănăm și care gândesc la fel ca noi în privința relațiilor. Indiferent că este vorba de un șef la locul de muncă, de colegi, de angajați, de prieteni, de parteneri de viață sau de cuplu ori de copii. Ceea ce nu ne place la acești oameni sunt întotdeauna acele lucruri pe care fie le facem noi înșine, fie refuzăm să le facem, fie le credem. Dacă nu ne-ar completa într-un fel sau altul, noi nu i-am putea atrage în viața noastră.

Exercițiu: Noi contra Lor

Gândește-te la cineva din viața ta care te enervează foarte tare. Descrie trei lucruri legate de această persoană care nu îți plac și pe care ai dori ca persoana în cauză să le schimbe.

Acum privește profund în ființa ta și pune-ți următoarea întrebare:

,, În ce domeniu al vieții mele mă comport eu exact în acest fel?” Închide ochii și acordă-ți suficent timp de gândire. În final întreabă-te dacă EȘTI DISPUS SĂ TE SCHIMBI.

Dacă îți vei schimba propriile tipare mentale, obișnuințele și convingerile care conduc la acest tip de comportament, celelalte persoane fie își vor schimba la rândul lor comportamentul, fie se vor îndepărta de tine.

De pildă dacă ai un sef foarte critic și imposibil de mulțumit, privește în interiorul tău. Fie procedezi la fel pentru un anumit nivel al conștiinței tale, fie ai convingerea că ,,șefii sunt întotdeauna critici și imposibil de mulțumit”.

Dacă ai un angajat care refuză să te asculte sau care nu te respectă îndeajuns, privește în interior și descoperă în ce domeniu al vieții procedezi exact la fel. Începe prin a scăpa de respectivul tipar mental. Este ușor să concediezi pe cineva, dar dacă nu ai scăpat mai întâi de tiparul mental care l-a atras pe angajat în viața ta, următoarea persoană pe care o vei angaja va avea același tip de comportament.

Dacă ai un coleg care refuză să coopereze cu tine și să se integreze în echipa ta, întreabă-te de ce l-ai atras în viața ta. În ce domeniu de viață refuzi tu însuți să cooperezi?

Dacă ai un prieten pe care nu te poți baza și care te părăseşte întotdeauna la greu, întreabă-te dacă nu cumva procedezi și tu exact la fel. Sau poate că este vorba de o convingere dobândită de mult referitoare la prieteni de exemplu spui sau crezi ,, Prietenii te lasă întotdeauna la greu” sau ,,Prietenii niciodată nu au timp pentru mine”.

Dacă ai un iubit (sau o iubită) care se comportă rece și fără iubire, întreabă-te dacă nu cumva la baza acestui comportament stă o convingere dobândită de tine din copilărie, când îți priveai părinții și constatai că ,, iubirea este rece și nu se manifestă prin gesturi de afecțiune”.

Dacă ai un sot (sau o soție) cicălitor, care nu te sprijină niciodată, cercetează-ți în profunzime convingerile dobândite în copilărie. Ai avut cumva un părinte cicălitor şi care nu te sprijinea niciodată? Nu cumva te comporți şi tu la fel?

Dacă ai un copil ale cărui obiceiuri te irită, îți garantez din start că este vorba de propriile tale obiceiuri. Copiii nu învăță decât ceea ce văd la adulții din jurul lor. Începe prin a scăpa tu însuți de obiceiul prost şi vei vedea că cel mic îşi va schimba automat comportamentul.

Aceasta este singura modalitate de a-i dchimba pe cei din jur: începând prin a te schimba pe tine.

Schimbă-ți propriile tipare mentale şi vei constata că şi ,, ceilalți” s-au transformat odată cu tine.

Este inutil să îi invinovățeşti pe ceilalți. Acuzațiile şi condamnarea înseamnă o renunțare la puterea ta personală. Păstrează-ți această putere, căci fără ea nu vei putea face schimbările de care ai nevoie. O victimă neajutorată nu vede niciodată calea de ieşire din situația în care se  află.

Dacă va plăcut acest articol vă rog să lăsați un comentariu şi puteți distribui articolul, persoanelor care credeți că au nevoie în viața lor de acestă informație

Please follow and like us:
20

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

TrackBack URL

http://rubinuliubirii.com/relatiile-noastre/trackback/

PAGE TOP

Enjoy this blog? Please spread the word :)